Welk advies krijgen Rommy, Oukje en Hanneke?

Op donderdag 24 maart om 20.00 uur staat de KFPS College Tour (te volgen via livestream) in het teken van het online fokadvies. Aspirant inspecteur Manuel Gasseling en fokkerijraadslid Hans Boersma zullen aanschuiven en drie merries voorzien van een fokadvies, waarbij ze de stappen bespreken die ze in dit proces doorlopen. Zowel het gebruik van cijfers en fokwaarden alsook het slim combineren van bloedlijnen komt aan de orde om tot een mooie combinatie te komen. Voor wie zich alvast wil voorbereiden op deze online uitdaging, hierbij de merries met hun specifieke kenmerken en het wensenlijstje van de eigenaren.

Rommy, Oukje en Hanneke

De drie merries waar Manuel en Hans zich inmiddels op voorbereiden zijn:

Oukje fan it Hiem Ster Sport Elite AA (Tsjalle 454 x Beart 411)
stamboeknummer: 201200555
Fokker: Jan Hiemstra, eigenaren: Laura en Renate Roling

Oukje is de succesvolle Sportmerrie die zowel onder het zadel als bij het mennen opvallend presteert. De tienjarige merrie heeft een vrij hoog verwantschapspercentage en is vrij van erfelijke gebreken. Haar eigenaren willen wel kiezen voor een laagverwante hengst, maar niet teveel inleveren op beweging. Ze willen ook graag een meer opwaartse bouw en wat meer maat staat ook op het wensenlijstje. Welke hengst past er dan het best?

Rommy H fan Twillens Model Sport AAA (Gjalt 426 x Sape 381)
stamboeknummer: 201301930
Fokker/eigenaren: Ger Boersma en Jacqueline Bijlard
Rommy is een fraaie Modelmerrie met een laag verwantschap van 15.8% en zonder dragerschap. Keuze genoeg zou je dus zeggen, maar waar gaan de adviseurs voor kiezen als je weet dat de fokkers/eigenaren de beweging willen verankeren en de verwantschap laag houden?

Hanneke van de Spekebeemden Ster (Eise 489 x Sjaard 320)
stamboeknummer: 20180160
Fokkers/eigenaren: Nele Vanderlocht en Otto Cailliau

De vierjarige Hanneke kreeg als driejarige een Ster met een tweede premie. Haar eigenaren willen vooral een gezond veulen fokken, het liefst laagverwant en met aanleg voor de sport. Wat meer maat en lengte in het voorbeen is gewenst. Bij Hanneke moet er in de paring zeker rekening gehouden worden met het feit dat ze drager is van het waterhoofdgen.

Top 3 hengstenkeuze

Tijdens de livestream leggen Manuel en Hans vanuit hun eigen invalshoek uit wat de aandachtspunten bij de hengstenkeuze van deze drie merries zijn. Met hulp van de tools, hun ervaring en inzicht komen ze tot een top 3.
Donderdag volgt een bericht met daarin de link naar de livestream, die ook weer terug te kijken is én na de uitzending in het Engels ondertiteld gaat worden.

 

Vorig artikelWisselbokaal voor Herre 524
Volgend artikelKeuren in Zuid Afrika: Annichje-dochter Veronichje Kroon (Dries 421)