Wendy Okkema: “Gouden huisje voor Stal Okkema’s Eos (Olgert 445) in de VS”

Wendy Okkema - Stal Okkema's Eos EK Friese Paarden 2018 © DigiShots

Vorige week liet Wendy Okkema weten dat haar Stal Okkema’s Eos geland is in Amerika en nu bij zijn nieuwe eigenaresse op stal staat. “Ik had geen haast om mijn beste maatje, het eerste paard waarmee ik Grand Prix rijd, te verkopen. Maar hij krijgt het daar zo goed, dat ik het aanbod niet kon weigeren.”

Wendy kocht de toen driejarige Olgert 455-zoon voor de helft van Anne Okkema van Stal Okkema in Britswerd. “Toen hij als driejarige een paar keer onder het zadel had gelopen, vond Anne dat ik hem maar eens moest proberen. Ik ging erop, en na drie passen wist ik al ‘Dit is ‘m, deze past precies bij mij!’ Vanaf het begin was het plan dat we hem zouden verkopen zodra hij het Sportpredicaat had gehaald. Maar toen hij dat bereikt had, besloten we dat ik hem zou doorrijden naar het Elite-predicaat, dus tot en met de Prix St. Georges.”

Eerste subtop-paard

De amazone had één paard in de Z1 uitgebracht; Eos was het eerste paard met wie ze in de subtop zou rijden. “Het was een mooi proces om met hem richting de hogere sport te trainen. Een proces van ‘samen leren’. Al had ik nooit eerder zo hoog gereden, met Eos was het eigenlijk niet heel ingewikkeld. Hij wilde altijd zo graag werken! Alleen de wissels waren een dingetje – hij werd er altijd heel heet van – maar toen hij die eenmaal begreep, was het ook klaar.”

Overal voor in

De mooiste eigenschap van Eos noemt Wendy dus zijn werklust. “Hij gaat maar door, ook al zit je er vier uur op. En of je hem nu longeert, voor de wagen hebt – Eos maakt ook deel uit van Anne’s beroemde achtspan goedgekeurde hengsten van verschillende rassen – of wat dan ook, Eos laat je nooit zitten. Zelfs springen vond hij enorm leuk. Ik maakte wel eens een sprongetje met hem onder het zadel, maar met losspringen liet hij ook werkelijk zien dat hij daar talent voor had, hij sprong met plezier een dikke oxer.”

Succescombinatie

Met de in 2009 geboren Eos behaalde Wendy vele successen. Ze was de winnares op het NK Friezen in Ermelo, in het ZZ-Licht, het ZZ-Zwaar en de Prix St.Georges en het duo behaalde vorig jaar de nodige winstpunten in de Zware Tour. Verder werden ze samen met Lisanne Veenje kampioen pas de deux op het NK en op Indoor Brabant. En wie herinnert zich niet de fantastische show op de Friesian Proms, ook samen met Lisanne?

’Opvolgers’

Het is niet dat Wendy nu niks meer te rijden heeft; bij Stal Okkema heeft ze een rits kwaliteitsvolle paarden tot haar beschikking. Zo traint ze Stal Okkema’s Rudmer (Michiel 442) op ZZ Licht-niveau, en start ze Topspeed Friesians Kaspar (Orlov x Fries) in de PSG. En voor de toekomst staat haar vorig jaar geboren Eos-nakomeling uit een Michiel 442-merrie voor haar klaar.

Superplek

“Het is super dat Eos een superplek heeft daar in Amerika”, laat Wendy weten. “Naast zijn eigenaresse, een zeventigjarige dame, wordt hij serieus gereden door haar trainer, die hem ook gaat uitbrengen in de sport. En dat is fijn voor hem, want Eos is geen paard om nu al rustige ritjes mee te maken. Hij gedijt het beste als hij lekker veel te doen heeft en tussen de witte hekjes kan laten zien wat hij in huis heeft!”

Foto: DigiShots

Vorig artikelKFPS aansprakelijk voor schade onjuiste afstamming
Volgend artikelHoe gaat het keuringsseizoen 2021 eruit zien?