Whisky van Visser Ster (Gerben 479) en Baukje T. van Sessing Ster (Epke 474) Voorlopig Kroon

Van links naar rechts: Frederique van de Elsenerhof Ster AA (Omer 493 x Haitse 425), Whiskey van Visser Voorlopig Kroon (Gerben 479 x Maurus 441), Baukje T. van Sessing Voorlopig Kroon (Epke 474 x Time 398) en Hettie van de Houtbroek Ster AA (Beart 411 x Liekele 364) Foto: Ingrid Truijens

De driejarige Frederique van de Elsenerhof (Omer 493 x Haitse 425) kwam als allerlaatste merrie in de baan, zelfs na de rubriek hengsten, op de locatiekeuring bij De Nieuwe Heuvel van 23 september. Juryleden Louise Hompe en Manuel Gasseling benoemden eerst de mindere punten van Frederique, de onderhals en weke bovenlijn, maar waren verder zeer positief over de merrie: droog beenwerk, actieve stap en mooi gedragen draf en de merrie kreeg een eerste premie. In de tweede bezichtiging kwam Frederique, in eigendom van J. Vrolijk en gefokt door Ben Nijhof, juist als eerste in de ring en liet zich in beweging wederom uitstekend zien. Haar weke bovenlijn kon echter niet gecompenseerd worden door de afgelegde ABFP testen van 78,5 en 77 punten, waardoor Frederique eerste premie stermerrie bleef.

Goed over de benen

Wel Voorlopig Kroon werd Whisky van Visser Ster (Gerben 479 x Maurus 441) van Tieme Visser. De vijfjarige Whisky is fraai rastypisch en heeft correct beenwerk. ‘In stap laat ze ruimte en takt zien en in draf gaat ze goed over de benen,’ aldus Louise Hompe. De vierjarige Baukje T. van Sessing Ster (Epke 474 x Time 389) van Paul en Martin Tanck heeft een mooie Friese uitdrukking. ‘Haar rastype in combinatie met correcte bouw en goede stap maakt dat ze Voorlopig Kroon wordt verklaard,’ legde Louise Hompe uit. De tienjarige Hettie van de Houtbroek Ster AA (Beart 411 x Liekele 364) gefokt door P.G. van Bree, kreeg in april een merrieveulen van Tiede 501. Dat belette haar niet om ruim naar een eerste premie te stappen. In de tweede ronde toonde Hettie, in bezit van Jos van den Broek, opnieuw goed te kunnen bewegen. Haar in 2016 afgelegde IBOP proef van 77 punten was echter niet voldoende om bemerkingen in bouw goed te maken waardoor het Kroonpredicaat er voor Hettie niet inzat.

Van Stamboek naar Ster

Bij de oudere merries verdienden zes merries het tweede premie Sterpredicaat. Bijzonder is de Sterverklaring van de negenjarige stamboekmerrie Lienne van de Waterhoeve AA (Stendert 447). De moeder van Lienne, Ziz van de Waterhoeve Ster (Doaitsen 420), is overleden aan de gevolgen van koliek en liet drie sternakomelingen en twee stamboekdochters na. Fokker Gerrit Gerritsen hoopte dat het zou lukken om Ziz postuum Preferent te krijgen. Na twee keer geen premie en een keer een derde premie, stond Lienne er dit jaar super voor en kreeg een verdiend rood lint. Lienne heeft fraai behang en toonde veel lenigheid in stap. Met de promotie van Lienne naar Stermerrie is het doel, Ziz Preferent, behaald.

Sterhengsten

Hengsten Bauke fan Klein Weulink (Jouwe 485 x Fabe 348) van G. van de Haar en gefokt door fokker H. Blom en Duvel van Zevenhuizen (Alwin 469 x Jasper 366) van Tieme Visser werden op basis van hun prima presentatie Ster. Familie Van der hoeven fokte Duvel uit een halfzus van Bastiaan 510.

Vorig artikelMarleen Glorie over Olbert B.: ‘hij heeft veel aanleg voor de piaffe en passage’
Volgend artikelLivestream locatiekeuring Stal Eppinga – 24 september