Wierd 409 op 21-jarige leeftijd In Zuid Afrika gestorven.

Op de Zuid Afrikaanse Doorndraai Friesian Stud is op zaterdag 18 juli KFPS Stamboekhengst Wierd 409 (Folkert 353) gestorven. Half juni meldde zijn eigenaresse Marlise Botes al dat de gezondheid van de hengst na een hartaanval behoorlijk achteruitging. Een tweede hartaanval, enkele weken na zijn 21ste geboortedag, werd hem uiteindelijk fataal.

Verrichtingstopper 2003

Wierd 409 Sport werd op 29 juni 1999 geboren als Wierd ut ‘e Polder bij de familie de Jong uit Nij Beets. Hij is een zoon van Folkert 353 Sport Preferent, uit de Ster en Preferente Tsjitske ut de Polder (Reitse 272), stam 12. In 2003 sloot Wierd 409 als vierjarige zijn Centraal Onderzoek succesvol af. Samen met Beart 411 was hij verrichtingstopper, waarbij Wierd 409 een 9 kreeg voor de showproef en zijn draf beloond werd met een 8,3. In zijn nakomelingenonderzoek waren het vooral gemiddelde prestaties in sport en exterieur die de boventoon voerden.

Succesvol met Frits de Jong

Op concoursen was Wierd 409 met meestermenner Frits de Jong een opvallende verschijning. De hengst haalde zijn Sportpredicaat dankzij verdienstelijk optreden in de Ereklasse tuigen, waarbij hij meerdere malen Nederlands Kampioen werd, onder andere  met Setske de Jong in de damesklasse. Opmerkelijk was ook zijn optreden tijdens het muziekspektakel voor Friese paarden Faderpaard. Top dressuuramazone Adelinde Cornelissen mende Wierd 409, met scheidend KFPS voorzitter Cees Rozemond in de slee.

Van Noorwegen naar Zuid Afrika

In 2014 verhuisde de hengst naar Noorwegen, waar hij de eerste KFPS goedgekeurde stamboekhengst was. Eind 2015 kwam Wierd 409 naar Zuid Afrika, bij Doorndraai Friesian Stud, waar hij samen met onder andere Tjalf 443 Sport de stallen deelde. Eigenaar Marlise Botes deelde het bericht van het overlijden van Wierd 409 via facebook. ‘Hij was nog maar 4,5 jaar bij ons, maar toch hoorde hij net als alle andere hengsten helemaal bij de familie.’

Vorig artikelKFPS TV-gids week 30
Volgend artikelLivestream locatiekeuring De Nieuwe Heuvel – 20 juli