Merriehouder in Groot Brittanië kan kiezen voor hengst- of merrieveulen

Foto: Danielle Vink

In Groot Brittannië komt vanaf april gesekst sperma beschikbaar. Merriehouders kunnen zelf het geslacht van hun veulen bepalen door hun merrie te laten insemineren met sperma dat voor 96% zeker een merrie of een hengstveulen zal geven.

Techniek uit rundveehouderij
De techniek van sperma scheiden is in de rundveehouderij al 15 jaar beschikbaar. Het Amerikaanse bedrijf Sexing Technologie heeft de techniek ontwikkeld. In Groot Brittannië biedt Stallion AI Services gesekst sperma van hun hengsten aan. De meerprijs –boven het dekgeld en de dierenartskosten- van het gesekste sperma is ongeveer 850 euro bij de eerste inseminatie, 500 euro bij de tweede, exclusief BTW.

Meer DNA ‘vrouwelijke’ spermacellen
Het seksen van sperma en is alleen mogelijk met vers sperma. De zaadcellen met het x-chromosoom (dat een merrieveulen geeft) en de zaadcellen met het y-chromosoon (die zorgen voor de hengstjes) wordt van elkaar gescheiden. Dat  is mogelijk met een gepatenteerde techniek die de ‘vrouwelijke’ spermacellen –met 3,8% meer DNA- en de ‘mannelijke’ spermacellen uit elkaar haalt. In de rundveehouderij kan het sperma na het seksen nog ingevroren worden. Dat lukt niet bij sperma van hengsten waardoor het alleen via vers sperma beschikbaar is. Op de website van ST-genetics in Nederland staat meer informatie over gesekst sperma.

Bron: Hoefslag

Vorig artikelIsabelle Vroomans: ‘de partner voor Vajen wordt Tiede 501’
Volgend artikelData demonstraties Friese paarden met reddingboot op Terschelling (met video)