Winnaar beoordelingswedstrijd Marrit de Vries zat met pen en papier bij het beeldscherm

De winnaar van de online beoordelingswedstrijd, Marrit de Vries uit Hemrik, kreeg felicitaties uit de hele wereld nadat ze deze zomer als beste uit de bus kwam na vijf beoordelingswedstrijden. Als kers op de taart heeft zo ook een uitnodiging gekregen voor de selectiedag voor juryleden. ‘Dat is een prachtige uitdaging, ik ga mijn best doen.’

Veel online keuringen gekeken

Marrit had afgelopen zomer de beste score na vijf beoordelingswedstrijden die het KFPS online op Phryso.com plaatste. ‘Ik heb heel veel locatiekeuringen online gevolgd’, antwoordt Marrit op de vraag hoe ze het voor elkaar kreeg zo goed te scoren met het op een rijtje zetten – en van commentaar voorzien – van de paarden. ‘Ik zag de paarden lopen én hoorde het jurycommentaar. Dan weet je ook meteen waarom de jury de paarden in die volgorde geplaatst heeft. Bij een fokdag krijg je vaak niet alles mee’, aldus Marrit die bij het JongKFPS ook nog eens de beoordelingslessen van Sabien Zwaga volgde. ‘De eerste wedstrijd deed ik eigenlijk voor de grap mee. Toen ik tweede werd heb ik ook de andere wedstrijden serieus aangepakt. Ik zat met pen en papier bij het beeldscherm.’ Naarmate de wedstrijd vorderde vond ze het steeds lastiger worden. ‘Het op volgorde zetten van de veulens vond ik nog het moeilijkst. Dat is denk ik ook een kwestie van smaak.’

Veulen in ruil voor Sportpredicaat

Marrit werkt bij een bakkerij, maar is in haar vrije tijd druk met de paarden. Steeds meer met Friese paarden. ‘Ik heb mijn KWPN-er, waar ik Z2-dressuur mee reed, verkocht en zoek nu een jonge getalenteerde Stermerrie’, vertelt ze vanuit haar woning in Hemrik. ‘Om mee te fokken en uit te brengen in de sport.’ Ze heeft al twee jonge Friese hengsten: een Tymen 503 van dit jaar en Jilles, een anderhalf jaar oude Tiede 501 uit Sportmerrie Lisa van Dijkmaniastate (Onne 376 x Beart 411). ‘Ikheb Lisa naar het Sportpredicaat gereden en in ruil daarvoor mocht ik een veulen uit de merrie fokken‘, vertelt ze over de bijzondere beloning.

Uitnodiging selectiedag

De winnaar van de beoordelingswedstrijd heeft een half jaar in Canada gewerkt met Friese paarden en in België op een springstal. Moment geeft ze regelmatig les en helpt ze bij de trainingsstal van Louwrens Mellema en ze heeft thuis ook een aantal jonge paarden doorgereden en weer verkocht. ‘Ik zou het liefst van de paarden mijn werk maken’, vertelt ze. Dat ze geselecteerd is voor de selectiedag voor juryleden eind november kwam als een complete verrassing. ‘Normaal halen ze mensen hiervoor uit de beoordelingscursus. Die cursus staat op de agenda voor komende winter. ‘

Vorig artikelMutaties juryleden
Volgend artikelLivestream eindbeoordeling ABFP test 6 deel II – 5 november