Winnaars Pavo Fryso Bokaal dressuur 5-, en 6-jarigen: Sven B. en Renske Carmen

Rense Carmen F.D. Visscherwei Ster (Tsjalke 397) met Isabelle Vroomans winnen de Pavo Fryso Bokaal dressuur voor de 5- en 6-jarige merries (Foto: Johanna Faber)

Vorig jaar was ze succesvol met Vajen T. Horsea (Tymon 456), dit jaar wist Isabelle Vroomans weer alle ogen gericht op haar merrie. Renske Carmen F.D. Visscherwei (Tsjalke 397) won de Pavo Fryso Bokaal dressuur bij de 5- en 6-jarige merries. Bij de hengsten/ruinen in dezelfde leeftijdsklasse was Sven B. (Wimer 461), voorgesteld door Leonie Evink, de beste.

Publiek applaus voor Sven B.

De overeenkomst tussen de beide winnende paarden was uit het commentaar van de gastruiters af te leiden: ‘een paard met veel balans en een makkelijk achterbeen. Ze kan sluiten, maar even zo makkelijk verruimen in de galop’, verwoordde Maljaars de inzet van Renske Carmen. Sven B. combineerde veel ‘go’ met handig anticiperen op zijn ruiter. ‘Terwijl we elkaar pas drie minuten kennen’, aldus Van de Donk die Sven B. motiveerde een paar keer een fraaie uitgestrekte draf te laten zien wat het publiek waardeerde met een spontaan applaus.

Makkelijk sluiten, snel schakelen

De tweede plaats bij de merries ging naar Sietske van Diphoorn (Tsjalle 454) die door Maljaars ‘keurig recht op twee teugels gereden kon worden en zowel links als rechts hetzelfde aanvoelt. Een paard met kwaliteit voor de dressuur omdat ie makkelijk kan sluiten.’ Bij de hengsten was het KFPS stamboekhengst Ulbe 506 die -aangemoedigd door de Deense supporters- al veel balans als 5-jarige liet zien. ‘En gemakkelijk kan schakelen’, aldus Van de Donk die de hengst-dicht achter Sven B.- een tweede plaats toebedeelde.

Met Romi en Ruscherd geen harmonie

Het gemak waarmee de eerste en tweede geplaatste paarden zich lieten rijden gold helaas niet voor alle paarden in deze finale. Zo kwamen de kwaliteiten van Ruscherd fan Bokkum (Norbert 444) en Romi V. ‘t Hof ter Smissen (Beart 411) onvoldoende uit de verf omdat de gastruiters geen harmonisch beeld met deze paarden konden laten zien. Over één ding waren de gastrijders het eens: de Friese paarden in deze editie van de Pavo Fryso Bokaal dressuur hadden stuk voor stuk veel ‘go’. ‘We houden wel van heet’, zo gaven Maljaars en Van de Donk aan. ‘Dan hoeven we zelf niet zo hard te werken. Maar nee, ze hoeven niet heter.’

Uitslag Pavo Fryso Bokaal 5- en 6-jarige hengsten/ruinen:

1) Sven B (Wimer 461) van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder, voorgesteld door Leonie Evink
2) Ulbe 506 (Anders 451) van Germ Aise Bouma en Jørgen Jørgensen, voorgesteld door Leonie Evink
3) Ruscherd fan Bokkum (Norbert 444) van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder, voorgesteld door Harmina Holwerda

Merries:

1) Renske Carmen F. D Visscherwei (Tsjalke 397) van mw. Elvera Scholten-Smorenberg, Oene, voorgesteld door Isabelle Vroomans
2) Sietske van Diphoorn (Tsjalle 454) van J. Mulder, Waskemeer, voorgesteld door Susan Bouwman-Wind
3) Romi V. ‘t Hof ter Smissen (Beart 411) in eigendom van en voorgesteld door Esther Liano

Leonie Evink met Sven B. (Wimer 406) die de Pavo Fryso Bokaal dressuur voor 5- en 6-jarigen won (Foto: Johanna Faber)

 

Vorig artikelDe uitslagen van de merries eerste dag CK 2019!
Volgend artikelCorina Conradi: ‘Yersie C heeft mogelijkheden voor het hogere werk’