Winters vertier met Friese paarden

Pierke Reitsma en Emma van der Woude (Foto: Johanna Faber)

Heel Nederland recreëert er op los de afgelopen dagen. Bij sneeuw en ijs wordt menigeen onrustig. Zo ook enkele paardensportliefhebbers die staan te trappelen de arrensleden, bellentuigen, bontmutsen en voor enkele dames de kypskes tevoorschijn te halen. Arrensleden komen ook het beste tot zijn recht op ijs of sneeuw en als er dan een prachtig dansende Fries voor staat is het plaatje compleet en kan het genieten beginnen.

Bosritje

Net voordat het kleine groepje liefhebbers het besneeuwde bospad van de Vegilinbossen bij Sint Nicolaasga betreed, zoekt een ree nog haastig een rustiger heenkomen. Het magische geluid van de rinkelende bellen, het vriendelijke zonnetje en het enthousiasme van de paarden en haar rijders maakt dit tafereel een uniek schouwspel wat spijtig genoeg in deze tijd niet voor breder publiek te aanschouwen kon zijn.

Tikkers

De rijders namen voor dit ritje vrijwel allemaal de eenvoudigere en lichtere zogenaamde tikkers mee, want, zo zegt één van de rijders: “Deze sleden zijn fijner en makkelijker te gebruiken in de sneeuw”. Het kleurrijke schouwspel maakt vervolgens nog enkele rondjes over de besneeuwde grasmat nabij manege De Oorsprong waarbij twee jonge dames onderling nog wel even de strijd willen aangaan om hardst.

 

Vorig artikelBlog Ester: bontmuts, bellen en sneeuwpret
Volgend artikelSubtop Tolbert: Jeroen Poll (Anders 451) en MGPNGP Geke fan ‘e Beijemastate debuteren met mooie scores in de Grand Prix