Xerxina-trofee voor de tweede keer naar Renske Carmen Model Sport Elite AAA (Tsjalke 397)

Foto: Norine Habekothé

Model en Sport Elite merrie Renske Carmen f.d. Visscherwei Model Sport Elite AAA (Tsjalke 397 x Olof 315) heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de Xerxina-trofee gewonnen. De negenjarige merrie, gefokt en in eigendom van Elvera Scholten rijdt met Hennie Roffel Lichte Tour.

Prijs van 750 euro

De Xerxina-trofee is een wisseltrofee voor de beste sportmerrie vanaf 7 jaar leeftijd die op de Centrale Keuring aanwezig is en minimaal subtop dressuur loopt. Wijlen Petra van den Heuvel heeft deze mooie prijs mogelijk gemaakt en zet daarmee een merrie in het zonnetje die zowel in exterieur, beweging als sportprestaties tot de allerbeste behoort.

De prijs gaat vergezeld met een geldprijs van 750 euro. De fokker, de eigenaar én de ruiter krijgen ieder 250 euro bij het winnen van de prijs, die op de Centrale Keuring uitgereikt werd door twee vriendinnen van Petra van den Heuvel, Dukke Rinzema-Pebesma en Rieneke Kamminga, die mede vorm gegeven hebben aan deze trofee.

Renske Carmen was bij uitstek de merrie de de prijs dit jaar ook weer verdiende, ondanks dat ze een lastig jaar heeft gehad wist ze sportief op te vallen. Door een twee jaar geleden ontstane oogontsteking raakte de merrie eerder al blind en dit jaar heeft de dierenarts haar oog eruit gehaald. Henny Roffel heeft de trainingen weer succesvol opgepakt en is in september weer gestart in de Lichte Tour. Ze haalden een fraaie score van 63,08% in de Inter I. Daarbij is de merrie drachtig van Omer 493.

Petra van den Heuvel is februari 2021 op 71-jarige leeftijd overleden. Als speaker, hippisch journalist en hoofdredacteur van Phryso heeft ze lange tijd een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Friese paard. Ze schreef boeken over Friese paarden en was de initiatiefneemster van de videoserie ‘Zijne Majesteit de Fries’. Zelf fokte ze ook. De bekende Edelien van Blessum (Sierk 326), die met Jaap van der Weg zeven keer de Gouden Swipe won, stamt uit haar fokkerij. Edelien haar overgrootmoeder is Xerxina Model Preferent (Mark 232 x Tabe 203). De in 1969 geboren Xerxina – uit stam 50 – was de stammoeder van de fokkerij van Van den Heuvel. En daarmee is meteen de naam Xerxina trofee verklaard.

Vorig artikelAtletische Janke (Jehannes 484) kampioen bij de driejarige merries
Volgend artikelAmarins de Vries JongKFPS fokker van het Jaar 2022