Xerxina-trofee voor Renske Carmen (Tsjalke 397)

Renske Carmen f.d. Visscherwei Model Sport (Tsjalke 397 x Olof 315) heeft op zaterdag 18 september de Xerxina-trofee in ontvangst mogen nemen. De achtjarige merrie van fokker en eigenaar Elvera Scholten wordt door Hennie Roffel in de Lichte Tour gereden.

Prijs  is aanmoediging

De Xerxina-trofee is een prijs voor de op de Centrale Keuring aanwezige 7 jaar of oudere merrie met het hoogste sportniveau. Wijlen Petra van den Heuvel heeft de prijs, vernoemd naar de Modelmerrie Xerxina van Van den Heuvel, beschikbaar gesteld. Haar vriendinnen Dukke Rinzema-Pebesma en Rieneke Kamminga kwamen de prijs uitreiken: ‘het is een aanmoediging om het Friese paard in ere te houden.’

Combinatie van sport en predicaat

Er is een hele groep topmerries van zeven en ouder die sportiviteit met een fraai predicaat combineert. Toch was er een duidelijke winnaar: Renske Carmen werd afgelopen augustus nog naar winst gereden in de Lichte Tour op de subtop wedstrijd in Tolbert. Vorig jaar is deze achtjarige merrie Model geworden. En dat is niet de enige aansprekende prestatie van Renske Carmen. Ze won met Isabelle Vroomans de Pavo Fryso Bokaal dressuur in 2019 bij de 5, en 6-jarige merries, terwijl ze een paar maanden daarvoor een merrieveulen van Mees 497 had gebracht. Ze haalde dat jaar ook de Europese Titel binnen en toen was het wel duidelijk: in de wereld van de hengsten in de dressuurbaan staat Renske Carmen haar mannetje!! Best bijzonder, want de werkwillige Renske Carmen had daarvoor maar liefst 11 maanden op boxrust gestaan omdat ze een stressfractuur in het spronggewricht had opgelopen. Het afgelopen jaar zette Renske Carmen haar tweede veulen op de wereld: een Wibout 511.

Vorig artikelCentrale Keuring 2021 levert 8 Modelmerries op
Volgend artikelJeugdige Ilya (Jurre 495) draaft krachtig naar kampioenschap bij de 3-jarigen