Zamke fan Steendans (Thorben 466) Voorlopig Model in Colombia

De laatste buitenlandse keuring van 2022 bracht nog een prachtige afsluiter. Wil Thijssen en Jolanda Slootjes konden in Bogota, Colombia, de zevenjarige Zamke fan Steendans Voorlopig Model maken en dagkampioen bij de merries. Zamke is een dochter van Thorben 466, gefokt door Maren Meier uit het Duitse Hägerfelde en in eigendom van Diluo SAS uit Bogota. Dagkampioen bij de hengsten werd de vijftienjarige Xaver Ster (Mintse 384).

Van Ster naar Voorlopig Model

De statige Zamke showde een sierlijke belijning, een edel hoofd, een lange verticale hals en ze mocht iets meer behang hebben, zo beschrijven de juryleden die Stermerrie Zamke een eerste premie gaven en in de tweede en de derde bezichtiging de merrie op alle fronten bevestigd zagen. De merrie werd Voorlopig Model, haar IBOP van 75,5 punten was niet toereikend voor het definitieve predicaat. De goed gebouwde Zamke bezat een sterke bovenlijn en een kruis met lengte en een goede ligging. Haar beenwerk was voldoende, haar stap zeer ruim en actief met een goed lichaamsgebruik. Haar draf was ruim en krachtig met veel buiging. Zamke komt uit stam 50, met als moeder Namke F. Ster A (Olof 315) en als grootmoeder de Ster Preferente Ghea (Oege 267), gevolgd door stammoeder Namke Model Preferent (Nuttert 200), moeder van Walter 282, en te vinden in de moederlijnen van hengsten zoals Anton 343, Beart 411 en Sape 381.

Promotie van Stamboek naar Ster

Het reservekampioenschap bij de merries was voor Stermerrie Geralda van de Olde Mette Moate Ster (Tsjalle 454 x Beart 411), gefokt door Anton Schut en in eigendom van Jaime Andrés Hoyos. De vierjarige Geralda maakte promotie van stamboek naar Ster. Haar hoofd mocht wat edeler, maar ze heeft een lange, voldoende verticale hals. De merrie is goed gebouwd, met een iets afhellend kruis. Haar stap was iets kort en mocht wat beter aansluiten, in draf maakte ze veel houding en liet balans zien en een sterk achterbeen met veel buiging. Een Ster verdiende ook de driejarige Leyenda del Rey Ster (Knight of Birkemose x Harm Ids) en de vijfjarige Evita fan Faerch Ster (Markus 491 x Anton 343).

Vijftienjarige kampioenshengst

Bij de hengsten werd dagkampioen Xaver (Mintse 384 x Fetse 349), gefokt door Sebastian Schiller en in eigendom van Norman Enrique Chaparro Gomez. De vijftienjarige hengst was al Ster en maakte indruk met zijn rasuitstraling dankzij een edel hoofd en veel behang. Zijn bovenlijn had wat sterker gemogen, het beenwerk was voldoende droog, met een iets recht gesteld achterbeen. In stap kon hij wat meer overtuigen. Dat deed hij wel met zijn krachtige draf met veel buiging in het achterbeen, bergop en met een mooi gebruik van het voorbeen.

Reserve dagkampioen bij de volwassen hengsten werd de negenjarige Royce FOM Ster die als vader veulenboekhengst Othello de Berthonval (Onne 376 x Teunis 332) heeft, moedersvader is Jasper 366. De 1.69 meter hoge Royce is langelijnd met zeer veel rasuitstraling. Hij heeft een goede romprichting en een lang voorbeen. Zijn stap was actief, de draf mocht iets meer opwaarts wel met voldoende buiging. De hengst haalde in de IBOP 81 punten, met een 8 voor schakelen en een 8 voor galop. De tweede beste IBOP haalde Hylke fan Boazem (Sjouke 453 x Folkert 353). Met een 8 voor draf kreeg hij in totaal 77 punten. Ook Tjerk Titus S. (Brandus 345) liet 77 punten noteren voor zijn IBOP rijproef.
Ster werd ook de zevenjarige hengst Will Ster (Aan 416 x Ait 410), gefokt door T. van der Veen uit Waskemeer en in eigendom van Diluo SAS.

Algeheel reservekampioenschap voor de jeugd

De jeugdkampioen bij de hengsten werd Moshe (Wylster 463 x Wimer 461) die een tweede premie kreeg. De twenterhengst was goed ontwikkeld, had een sprekend hoofd en een hals met veel kap. Zijn bovenlijn was sterk, met een wat hellend kruis en hij was voorzien van voldoende droog beenwerk. De stap van Moshe was ruim en door het lichaam. De draf toonde afdruk met veel buiging in het achterbeen.

Twee maal veulenboekhengst in de afstamming

Het reserve dagkampioenschap bij de merries ging ook naar de jeugdkampioen. Enter Quimera kreeg een eerste premie en heeft in haar afstamming twee veulenboekhengsten. Haar vader is Folbert Friesians of Majesty, (Ulbert 390 x Time 389) moedersvader is Othello de Berthonval Ster. De jeugdige Quimera was hoogbenig, luxe en met een voldoend sprekend hoofd en een mooi gevormde hals. Ze bezat een goede bovenlijn, met een wat hellend kruis en droog en goed gesteld beenwerk. De stap was actief en met souplesse, maar zou wat ruimer mogen. De draf was ruim en met een goed lichaamsgebruik en een mooi voorbeen.

Vorig artikelNieuwe internationale (online) dressuurcompetitie voor Friese paarden
Volgend artikelVoorbereiden voor de eerste bezichtiging, nog meer info over de hengsten