Zebra dekens werken echt

Paarden met een ‘zebra’ deken hebben minder last van vliegen. Dat is gebleken uit een onderzoek uitgevoerd in Groot-Brittannië. Strepen verstoren de vliegpatronen van de bijtende vliegen.

Onderzoek op paardenbedrijf met paarden met zebra’s
Op een paardenbedrijf in Groot-Brittannië zijn proeven gedaan met zowel zebra’s als paarden. Daarbij keken de onderzoekers naar video’s en deden ze ‘close-up’ observaties bij zebra’s en paarden, met en zonder zwart-wit gestreepte dekens.

Vliegen vliegen voorbij
Vliegen voelen zich net zo aangetrokken tot zebra’s als paarden, echter zodra ze in de buurt komen verstoort het strepenpatroon de vliegprestaties en een gecontroleerde landing, zo zagen de onderzoekers. Vergeleken met andere dekens sloegen de vliegen de paarden met de strependekens over. Zodra de vliegen in de buurt van de zebra’s komen hebben ze de neiging voorbij te vliegen of tegen hen aan te botsen, signaleerden ze in het onderzoek. ‘Die strepen verblinden de vliegen op de één of andere manier’, zegt onderzoeker professor Tim Caro van de University California Davis die samen met Martin How van de University in Bristol de experimenten begeleidde. ‘Maar daarvoor moeten de vliegen zich wel vrij dichtbij de strepen bevinden voor ze in verwarring raken. Ze hebben een heel ander gezichtsvermogen dan mensen.’

Zebra’s effectiever in verjagen vliegen
Het onderzoek tussen de paarden en de zebra’s liet nog meer bijzondere verschillen zien. Zo slingeren de zebra’s hun staart bijna continu gedurende de dag om vliegen af te weren. Ze stoppen met eten wanneer ze er last van hebben en als de vliegen bijzonder volhardend zijn, rennen de zebra’s van ze weg. Paarden proberen vliegen af te weren met een ‘bibberende’ huid en met hun staart, wat veel minder effectief is. Vliegen worden dus door de zebra’s veel sneller verdreven dan bij paarden.

Bron: De Hoefslag en Horsetalk

Vorig artikelCanada krijgt haar eigen Fryske Quadrille
Volgend artikelGert van Dijkhuizen: ‘Arrenslee rijden vraagt een paard dat koel in het hoofd is’