Zes nieuwe Stermerries

Markus 491-dochter Famcke fan Fjildhuzen liep naar Ster met een tweede premie (Foto: Dekstation Gaasterland/Eppinga)

Als er een overeenkomst is tussen de zes jonge merries die woensdag 10 juni Ster werden verklaard, dan is het dan ze van uitstekende komaf zijn. De vierjarige Cara fan Stal Sibma (Epke 474) liep op het terrein bij Stal Sibma waar ze is geboren en getogen naar Ster met een tweede premie. Cara werd door Piet Sibma gefokt uit Zalina van de Zonschate Ster (Olrik 383) uit de sterke lijn van dierenarts Douwe Dijkman. De moeder van Zarina is een Modelmerrie AAA, Arendina van de Zonschate (Feitse 293) en haar oma is Kroonjuweel Gezina van de Zonschate Ster Preferent (Gerlof 294). Gezina werd op haar eerste acht nakomelingen dubbel Preferent. De tweede Ster ging naar de driejarige Doutzen van ’t Maarssens Veen (Onne 376 x Aan 416) van G. Schalkwijk-Algera.

Sterke driejarigen

De rubriek driejarige merries bleek sterk bij de keuring op het station Gaasterland van Hendrik Eppinga: van de vijf door Jaap Boersma en Piet Bergsma gekeurde merries werden er vier Ster met een tweede premie. Famke Moaira F. (Meinte 490 x Norbert 444) van A. Finnema komt ook al uit zo’n fokzekere merrielijn: haar overgrootmoeder is de driedubbel Preferente hengstenmoeder Setske F. Ster Preferent Prestatie (Feitse 293). Afkomst verloochent zich niet bewijst ook Eelke van ‘n Elsmos (Alwin 469 x Beart 411) van fokker en eigenaar R.G.A. ten Thije. In de merrielijn van Eelke zien we Kroonjuweel Sanne K. Ster Preferent (Anne 340) terug uit de fokkerij van Karnebeek. Famcke fan Fjildhûzen (Markus 491 x Reinder 452) van J.Q. Eppinga en Femke Isa (Hette 481 x Beart 411) van D. de Wit gaan voortaan ook als tweede premie stermerrie door het leven.

De driejarige hengst Ewoud II van de Westfriezenhof (Tsjalle 454 x Mewes 438) van S. Vriend-Boekschoten werd Ster verklaard.

Vorig artikelDoe mee aan de JongKFPS online tuigcompetitie
Volgend artikelBlog-Ester: nog een merrieveulen: Maike NP fan de “Hesterhoeve” (met video)