Ziek door een tekenbeet, of niet?

De eigenaresse moest regelmatig een teek bij Sytske verwijderen na een buitenrit in het bos. (Foto: Sanne Ramkema)

De eigenaresse van Sytske, een achtjarige Friese merrie, was doorverwezen naar Dierenkliniek De Lingehoeve voor nader onderzoek. De merrie was door de eigen dierenarts behandeld tegen de ziekte van Lyme. Sytske werd verdacht van Lyme omdat uit bloed- en mestonderzoeken alleen een licht verhoogde antilichaam titer voor de ziekte van Lyme als afwijkend terug was gekomen. Na drie weken behandelen met antibiotica was Sytske niet opgeknapt, de klachten waren zelfs verergerd.

Borrelia bacterie

Paardenarts Myrthe Hofstra van De Lingehoeve legt uit: ‘De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte wordt overgedragen door besmette schapenteken, die afhankelijk van de temperatuur, het hele jaar actief kunnen zijn. Besmetting kan plaatsvinden wanneer de teek minimaal 24 uur vast heeft gezeten. Een infectie met Borrelia kan uiteenlopende klachten veroorzaken, zoals matig presteren, wisselende kreupelheid, koorts, maanblindheid en abortus’.

Diagnose lastig

‘Om de diagnose Borrelia te stellen wordt bloed afgenomen van het paard om te testen op antilichamen tegen de Borrelia-bacterie,’ gaat Myrthe verder,’Bij een verhoogde antilichaam titer wordt vaak de diagnose ‘Lyme’ gesteld. Het lastige is dat deze verhoogde antilichaam titer enkel aantoont dat het paard ooit in contact is geweest met Borrelia, maar niet hoe recent dit was en of de klinische verschijnselen door de Borrelia infectie worden veroorzaakt. Belangrijk hierbij is dat 44% van de Nederlandse gezonde paarden antilichamen tegen Borrelia in het bloed heeft’.

Maagzweren

Het viel op dat de merrie, naast de bestaande problemen, veel gaapte en dat er wat singelnijd was ontstaan. Vanwege de aard van deze klachten werd op de Lingehoeve onderzoek gedaan naar mogelijke maagzweren. Ze zegt: ‘Doordat de ziekte van Lyme zoveel verschillende uitingsvormen heeft, is het lastig de diagnose juist te stellen. In het geval van Sytske is in eerste instantie teveel waarde gehecht aan de verhoogde antilichaam titer. Hierdoor werd ten onrechte aangenomen dat Sytske ziek was door een besmetting met Borrelia’.

Andere oorzaken

Myrthe Hofstra stelt dat het heel belangrijk is om bij een verdenking van de ziekte van Lyme eerst goed uit te zoeken of er andere oorzaken zijn die de verschijnselen kunnen verklaren: ‘Wanneer deze uitgesloten zijn, de verschijnselen passen bij de ziekte van Lyme, er een verhoogde antilichaam titer is én bekend is dat het paard recent een tekenbeet heeft gehad, mag er worden aangenomen dat de diagnose ‘Lyme’ juist is. Wanneer er dan ook nog een goede reactie gezien wordt op de behandeling met antibiotica, is dit nog een extra bevestiging van de diagnose’.

 Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Myrthe Hofstra in Phryso juni

Vorig artikelMeld je vandaag nog aan voor de online regiovergadering voor 19 mei
Volgend artikelWK Jonge dressuurpaarden: ‘De trainingstips waren bijzonder nuttig’