Zilveren Zweep voor Marell en Jary (Tiede 501)

Marell Hilberts met Black Beauty Stables Jary (Tiede 501) Foto: Johanna Faber

De Zilveren Zweep op zaterdag 17 februari is gewonnen door Marell Hilberts met Black Beauty Stables Jary (Tiede 501). De combinatie werd kampioen in de L2 -dressuur en dankzij een winnende finaleproef haalde ze het maximaal aantal punten in de finale van de Horses2fly KFPS sportcompetitie dressuur waarmee ze overall kampioen werden in de B, L1 en L2dressuur.

Laura Dijkzeul met Kashmir af Oksegaarden (Nane 492) Foto: Johanna Faber.

Ook Laura en Kashmir ongeslagen

In de B dressuur kwamen 13 combinaties aan de start en haalde ook Laura Dijkzeul met Kashmir af Oksegaarden (Nane 492) het maximaal aantal punten en werd overtuigend kampioen. Laura en Kashmir hadden de beste papieren voor het kampioenschapen en wisten dat ook te verzilveren. Her reserve kampioenschap in de B was voor Loïna Hoekstra met Jelkje (Markus 491), derde werd Marrit Waaksma met Elisabeth van de Oostkade (Markus491). In het overall klassement eindigden Laura en Kashmir als reserve. Hun finaleproef werd gewaardeerd met 66,167%, Marell en Jary scoorden 67,75%.

Debby van Dongen met Altina fan ter Lune (Rindert 406) Foto: Johanna Faber.

L1: finaleproef doorlaggevend

In de L1 bepaalde de finaleproef de uiteindelijke plaatsing. Na de selectiewedstrijden waren er wel een stuk of zeven combinaties die nog kans maakten op het kampioenslint. Debby van Dongen en haar merrie Altina fan ter Lune (Rindert 406) hielden het hoofd koel en haalden de meeste punten in de finaleproef – die voor 40% meetelt in de einduitslag – waarmee ze kampioen in de L1 werden. De reservetitel ging naar Rianne Okkema die met Stal Okkema’s Hedzer (Elias 494) in haar finaleproef 68,083% noteerde, net iets meer dan Sofi Väisänen die met Fries kampioen Fryso’s Jannick (Nane 492) hetzelfde aantal punten haalde en brons won.

Stevige strijd in de L2

Marell won in de klasse L2 met haar Jary, waarmee ze vorig jaar ook al Fryso Florian Bokaal kampioen werd bij de vierjarigen. Het was echter geen appeltje-eitje in deze klasse. Voor de finaleproef verreden werd stonden drie amazones met het maximaal aantal punten in de startblokken. Marell en Jary haalden de hoogste score in de laatste proef en wonnen. De tweede beste finaleproef reed Thea Dijkstra met Jietse van Autofarm (Alwin 469) en derde werd Femke van Rooij met Cornelis Oprecht (Alwin 469).

Tweede keer winnaar Zilveren Zweep

Voor Marell was het niet de eerste keer dat ze de Zilveren Zweep won. In 2020 mocht ze de door Stoeterij Bommelsteijn beschikbaar gestelde prijs ook al in ontvangst nemen.

 

 

Vorig artikelLeeuwarder Courant: de Messi van de Friese dekhengsten maakt een transfer naar Amerika
Volgend artikelZilveren Zweep voor Ykje en Gjald (Elias 494)