Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig

Het is bijna 9 maart, dat betekent dat onze Stermerrie Roza alweer 8 maanden drachtig is. Gelukkig gaat alles goed!! Afgelopen week heeft Hessel haar rectaal gecontroleerd op de dracht. Het veulen was goed te voelen dus scannen was niet nodig. Daarnaast heb ik het veulen al een paar keer druk zien bewegen tijdens het poetsen, zo leuk en bijzonder om te zien! Nanja onze andere Stermerrie is bijna 9 maand drachtig. Ook met haar gaat het goed. Hessel heeft haar op dezelfde manier gecontroleerd, ook al was dit bij Nanja niet echt nodig zo dik is haar buik!!! Zij loopt nu nog bij de dochter van Hessel, lekker bij haar oude Friese paarden. Nanja is voor ons geen gebruikspaard, ze is alleen fokmerrie en hoeft verder niks. Dat is de reden dat ze niet bij onze paarden in Letterbert staat. Hier staan alleen de gebruikspaarden. Over een maandje komt ze terug op stal om te veulenen en in ieder geval 4 maanden met veulen te blijven. In mijn volgende Blog zal ik meer vertellen over de aankoop van onze tweede Stermerrie Nanja.

Hoe zijn we aan onze Roza gekomen?

Vorig jaar maart zei ik tegen Hessel: ”We hebben hier alles op stal maar er ontbreekt één ding, een merrie met veulen.” Hessel keek mij aan en zei:“Daar begin ik niet meer aan, ik heb al zoveel veulens gefokt. Het is prachtig maar het kan ook heel fout gaan.” Hessel heeft onder andere een Stermerrie, Hiske. Helaas is de dracht bij Hiske twee keer mis gegaan. Eén keer ten gevolge van Rhino (dat jaar niet geënt tegen Rhino) en de tweede keer ten gevolge van torsio (draaiing) van de navelstreng, afschuwelijk. Met Hiske wordt daarom niet meer gefokt. Je kan het risico dat dit soort dingen gebeuren nooit uitsluiten maar je kan wel proberen om het risico zo klein mogelijk te houden. Wij enten daarom al onze paarden op stal twee keer per jaar tegen Rhinopneumonie, plus de drachtige merries na 3,5 en 7 maanden dracht. Daarnaast mogen de merries nooit samen weiden met (verkouden) enters en twenters.

Zoeken naar drachtige Stermerrie

Maar goed om terug te komen op hoe wij aan Roza zijn gekomen.Gelukkig bleek Hessel toch niet zo resoluut te zijn in zijn beslissing na mijn “gezeur” hoe leuk het wel niet zou zijn om toch weer een veulen op stal te hebben. En de zoektocht kon beginnen. We hadden besloten om op zoek te gaan naar een drachtige Stermerrie, die al eerder een veulen had gehad zodat we zeker wisten dat de merrie drachtig kon worden en dat ze eerder een veulen op de wereld had gezet. Dit bleek nog niet zo makkelijk. De één was te oud, de ander te jong (nog nooit een veulen gehad). Weer anderen kwamen niet door de klinische keuring die Hessel afnam. Het was al bijna mei en ik dacht al bijna dat het niet meer zou lukken dat jaar. Het veulen zou dan te laat komen. Na alle verkoopsites en marktplaats weer te hebben bekeken, googelde ik nog één keer op: te koop drachtige Stermerrie.

Tussen de tweedehands zoekertjes

Ik kwam terecht op de site Tweedehands zoekertjes. Tussen de advertenties van grindtegels en spoorbielzen zag ik staan: Te koop drachtige Stermerrie! Binnen een uur had ik contact met de adverteerder en zij stuurde mij filmpjes van de merrie. Ik zag het direct! Dit was haar!! Er was alleen één ding, ze stond in Veurne bij de Franse grens, zes uur rijden van onze stal. Ik dacht, Hessel zal wel zeggen ‘ben je gek geworden!’ Maar nadat Hessel de filmjes had gezien zag ik ook bij hem de glinstering in zijn ogen. Hij zei: “Es daar gaan we dit weekend heen, een goed paard staat nooit te ver weg.” En daar gingen we op zaterdagmorgen heel vroeg richting Veurne. De auto vol met hooi en jerrycans vol water en voor onszelf een picknickmand. Mocht de koop doorgaan dan moesten we in één keer terugrijden met de merrie. Na 6 uur kwamen we aan in Veurne, en daar stond ze: een prachtige klassieke Lolke merrie, 10 maanden drachtig en wat een rustig en lief karakter.

Fan de “kromme jelte”

Nadat Hessel haar gekeurd had en de dracht bevestigd was, volgde de koop. Apetrots reden we naar huis met Roza in de trailer. De reis ging perfect, wat een rustig dier. Eenmaal thuis bekeken we haar stamboekpapier nog eens goed. En prachtig vol papier. Roza fan de “kromme jelte” van de bekende fokker Jorritsma was weer terug in het noorden van Nederland en van ons! De moeder van Roza was de harde en best fokkende merrie Nedia Ster Preferent! En ook Roza fokt erg goed, ze is nu drachtig van haar 11e veulen.

Ester

Vorig artikelNieuw: Phryso Masterclass!
Volgend artikelVliegende start Omer 493 in ABFP