‘Pretecho’ bij paarden

De beste periode om een rectale echo, vergelijkbaar met het scannen voor ovulatie, te maken is als het ongeboren veulen ongeveer 70 dagen oud is.

Een nieuwsgierige fokker kwam met zijn Friese merrie langs op de paardenpraktijk van dierenarts Matthijs van Waart, De Drie Hoeves in het Overijsselse Willemsoord. De merrie was drachtig en de fokker wilde graag weten of zijn merrie een hengst- of een merrieveulen verwachtte. Van Waart zegt: ‘Het is technisch mogelijk om bij paarden het geslacht van het ongeboren veulen te bepalen. De eigenaar van de Friese merrie had een geïnteresseerde koper voor zijn drachtige merrie in Amerika. De potentiële nieuwe eigenaar wilde graag weten of hij de merrie met hengst- of merrieveulen kocht waarbij hij al had aangegeven dat zijn voorkeur uitging naar een merrieveulen’.

Echografisch onderzoek

Het geslacht van het ongeboren veulen kan vastgesteld worden via genetisch onderzoek of door het maken van een echo. Als het veulen in een vroeg stadium uit de merrie is gespoeld is het mogelijk om via een genetisch onderzoek vast te stellen of er sprake is van een mannelijk of vrouwelijk embryo. In het geval van de drachtige Friese merrie bepaalde Matthijs het geslacht van het veulen via echografisch onderzoek. Dit kan volgens Van Waart, mits de kwaliteit van de apparatuur het toelaat, op verschillende momenten van de dracht.

70 dagen

Hij licht toe: ‘De beste periode om een rectale echo, vergelijkbaar met het scannen voor ovulatie, te maken is als het ongeboren veulen ongeveer 70 dagen oud is. Als het veulen goed ligt, dat wil zeggen dat de navelstreng en achterbenen goed in beeld te krijgen zijn, dan is er vast te stellen welk geslacht het veulen heeft. De betrouwbaarheid van het bepalen van geslacht via echografisch onderzoek is  afhankelijk van de kwaliteit van het echo-apparaat en de kunde en ervaring van de dierenarts die de echo uitvoert’.

Taart!

Matthijs van Waart vertelde de eigenaar van de Friese merrie dat de betrouwbaarheid van echografisch onderzoek tussen de 75 – 95 % ligt: ‘De koper in het buitenland kon geen honderd procent zekerheid krijgen. Dit komt er eigenlijk op neer dat de echo gezien moet worden als een soort ‘pretecho’. Uit het echografisch onderzoek dat ik bij Friese merrie deed, maakte ik op dat er een merrieveulen geboren zou worden. De blije eigenaar was opgetogen en bood aan om op gebak te trakteren als mijn voorspelling zou kloppen. De merrie maakte de oversteek naar Amerika en maanden later kwam de eigenaar langs om koffie te drinken. Hij had een heerlijke taart meegenomen’.

 Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Matthijs van Waart in Phryso april

In bovenstaand schema is een duidelijk onderscheid te zien tussen het merrie en het hengstveulen. Bij het in beeld brengen van de staart, bovenbenen en navelstreng, komt het tuberculum genitale, de voorloper van de clitoris en de penis, ook in beeld. Bij een merrieveulen bevindt het tuberculem zich tussen de staart en de bovenbenen en bij het hengstveulen is deze structuur te zien tussen de bovenbenen en de navelstreng.

 

 

 

 

Vorig artikelMaureen Okken: “Straks valt alles op zijn plek en dan kunnen we knallen”
Volgend artikelSelectiewedstrijd Alrako KFPS competitie Limburg verplaatst naar 6 juni