Blog Ester: over glühwein, zesspan, gebitsverzorging en….terugkijken op 2020!

Het is kerst! En mooier nog….na kerst was het de bedoeling om met het zesspan te rijden! Terwijl Hessel druk op zolder bezig is om alle leidsels en bellensjawls bij elkaar te zoeken, ben ik alvast begonnen met het beste recept om een goede glühwein in elkaar te flansen, want dat is natuurlijk heerlijk na zo’n rit.

Uitstel van het zesspan

Toen ik Hessel net leerde kennen zei hij tegen me: ‘Het Friese paard loopt als een rode draad door mijn leven, maar nu wil ik toch een beetje afbouwen. Zo af een toe een ritje met het tweespan is mooi.’ Ik vroeg hem toen waarom? Hij is nog zo jong (71). Stilstaan is achteruit gaan!! En nu een paar jaar later is er helemaal niks van dat afbouwen terecht gekomen. Samen met mij zit hij weer volop in het fokken van Friese paarden en inmiddels ment hij weer in allerlei vormen: van klavertje tot aan drie- en zesspan. Mooi om te zien.
Maar goed, terwijl Hessel het spinrag in zijn haren had zitten van het zoeken naar alle benodigdheden voor het zesspan en ik tot de conclusie was gekomen dat ik beter een beetje kon vals spelen en een goede kant en klare glühwein kon kopen. Daar zou vast niemand iets van merken ik gooi er zelf gewoon nog sinaasappel en kaneelstokjes door en klaar! Maar helaas kwam aan alle voorpret een einde met de nieuwe strenge maatregelen in verband met corona. De rit kan niet doorgaan, tenminste niet nu. Wat een teleurstelling, maar er zijn ergere dingen, we verplaatsen het naar begin volgend jaar.

Gebitsverzorging

Zo aan het einde van het jaar was het ook weer tijd dat de gebitsverzorger langskwam. Afgelopen zaterdag was het zover. Als eerste de paarden van stalgenoot Berber en vervolgens was Wiebe aan de beurt. Na controle bleek dat Wiebe niks had, geen haken of andere nare dingen. Alleen even wat tandsteen verwijderd. Nieuwsgieriger was ik naar Nanja. Zij is 17 jaar en dan is het toch belangrijk om het gebit goed in de gaten te houden. Ze heeft laatst net weer een koliek aanval gehad dus misschien kauwt ze wel niet goed. Ook wist ik niet hoe ze zou reageren op de gebitsverzorger omdat ik niet weet of ze ooit eerder behandeld is. Maar zoals ik van Nanja verwachtte deed ze het prima. Ze had wel haken die verwijderd zijn en wat tandsteen. Verder zag het er keurig uit. Stella, 23 jaar, is het oudste paard van Hessel en had minder geluk. Bij haar zaten er vier kiezen los en moesten helaas getrokken worden door de tandarts. Ze zal nu moeten worden bijgevoerd met slobber omdat het kauwen voor haar nu een stuk lastiger is. Maar toch is ze er heel behendig in geworden en inmiddels peuzelt ze nog lekker wat op.

Als er één veulen in de nieuwe wei is…

Wat een verschil met de gebitten van de veulens Nine en Maike. Die hebben alleen nog maar melksnijtanden en de voorste melkkiezen. Nog een paar maanden en dan komen de voorste vaste kiezen door. Vanaf twee jaar zullen ze gaan wisselen, maar zover is het nog lang niet. Het zijn nog echt kleuters als je ziet hoe ze telkens weer iets nieuws in de wereld ontdekken. En als het spannend wordt gaan ze natuurlijk nog steeds zij aan zij. Nynke, het veulen dat er later bij gekomen is, is al een stuk dapperder. Zij is twee maanden ouder en dat zie je nu toch duidelijk in gedrag: in alles loopt zel voorop. Zo was het vandaag tijd om ze te verweiden naar het aangrenzende land omdat ze het huidige gras nu toch echt wel vertrapt en op hadden. Heel dapper ging Nynke voorop, Nine kwam er na enige twijfel achteraan en Maike zag je helemaal denken: wat gaan we nu doen. Maar waar Nine gaat. gaat Maike mee, dus waagde zij ook de sprong in het diepe. En daar gingen ze, toen ze eenmaal de kat uit de boom hadden gekeken, al bokkend en met vreugdesprongen door het land. Wat is het toch fijn dat ze een inloopstal hebben en dat ze naar buiten kunnen wanneer ze maar willen.

Terugblikken op 2020

Het is kerst en door de corona is het een andere kerst dan anders. Maar wat wel gewoon door blijft gaan, is morgen gewoon weer de stallen uitmesten en genieten van onze mooie Friese paarden. Zo aan het einde van het jaar is het ook weer de de tijd om terug te kijken. Wat kunnen wij terug kijken op een prachtig paardenjaar. De geboorte van twee prachtige veulens Nine en Maike en over 5 maanden komt het eerste veulen van 2021 alweer. Maar ook was er intens verdriet door het overlijden van Jobke, ons eerst gefokte veulen. Hij zal altijd het boegbeeld blijven van onze stal.
Het is nu ook al bijna een jaar geleden dat ik gevraagd werd om een Blog te schrijven voor de Phryso. En nu zijn we inmiddels 42 blogs verder. En wat krijg ik lieve en leuke reacties op de blogs. Met kerst krijg ik zelfs cadeaus. Zo kreeg ik vorige week al een kalender van Maureen Cohen met prachtige foto’s die ze gemaakt heeft van de veulens en gisteren kreeg ik alweer een cadeautje. De bel ging en er stond een pakje voor de deur, ik was direct zo nieuwsgierig want ik had mijn eigen pakketjes allemaal al binnen. Snel maakte ik het open want mijn naam stond er toch echt op. Oh, wat prachtig: een bordje, een mok en een peper en zoutstel met een Fries paardenhoofd erop! Bedankt Inéz Uyttenhove. Zo lief! Ik en wij van fokstal Friese Paarden de Hesterhoeve willen dan ook iedereen bedanken voor alle kerstwensen. Wij wensen iedereen ondanks alles toch hele fijne kerstdagen en een mooi en gezond 2021!!

Vorig artikelFijne kerstdagen en een gezond en gelukkig 2021!
Volgend artikelAlive, Winskje en Rommy belangrijkste stijgers in Toplijst merries