Sterke rubriek driejarigen met drie eerste premies bij Stal de Mersken

Grietje Geertje Fan Lyts Grons Ster (Jehannes 484 x Tsjalke 397) Foto: Karin Sevink

Op de locatiekeuring bij Stal de Mersken werd op vrijdag 4 juni een fraaie groep driejarige merries gepresenteerd voor juryleden Sabien Zwaga, Jan Hellinx en Manuel Gasseling. Uit deze groep toonden drie merries zich zowel in exterieur als beweging zeer compleet en kregen een eerste premie.

Drie eerste premies

Als eerste kreeg ‘lucky number 13’ Grietje Geertje Fan Lyts Grons (Jehannes 484 x Tsjalke 397) van Cees en Joyce Boonstra een oranje lint toebedeeld. Deze kapitale merrie steeg in draf boven zichzelf uit en bewoog met veel afdruk en souplesse, dat ze ook in de bochten vol kon houden. Grietje, die de sterke ‘Fan Synaeda’-genen uit stam 2 draagt, scoorde niet voor niets het cijfer 9 voor de draf. Ook Ide v.d. Arebo Hoeve (Tsjalle 454 x Beart 411) van Reint Arends kreeg een eerste premie. De aansprekende Ide is evenredig gebouwd en beschikt over hard beenwerk. Sabien Zwaga: ‘Deze merrie stapt vlijtig en gemakkelijk. Ze draaft netjes op eigen benen met een snel achterbeen.’ De rubriek driejarige werd in stijl afgesloten met een eerste premie voor Hiltsje B.L. (Nane 492 x Beart 411) van M. Brandsma-Leijendekker. De moderne Hiltsje beschikt over een mooie rasuitstraling door haar fraaie hals. Ze verder is evenredig gebouwd en heeft een lang voorbeen. Hiltsje stapte met ruimte en ritme en toonde veel vermogen en balans in draf.

Zes tweede premies

Bij de driejarige merries vielen verder zes tweede premie-Sterren. Voor Ilse fan Bloemhof (Markus 491 x Thorben 466) bijvoorbeeld, kleindochter van kroonjuweel en hengstenmoeder Grevinne fan Lutke Peinjum Ster Preferent Prestatie (Ulke 338). Ilse was niet de enige Markus 491-dochter die een Ster kreeg, ook Hartsje Z. (mv. Doaitsen 420) was over de hele linie een correcte Stermerrie.  Douwe van Foeken fokte Hester van de Marne (Thorben 466 x Arjen 417) die werd aangekocht door Cees en Joyce Boonstra. De hoogbenige Hester had veel ‘go’ in draf en stapte met schwung.

Jeugdig

De juryleden hadden wat betreft exterieur wel wat opmerkingen bij Hiltsje Marri (Alke 468) maar op basis van haar voortreffelijke beweging werd Hiltsje bijgeschreven als tweede premie Stermerrie. Haar moeder, stamboekmerrie Judith fân Bartlehiem (Sjouke 453), was ook op de keuring maar zij promoveerde niet. De Deense Miriam Diemer Petersen reageerde dolgelukkig op de Sterverklaring van haar Iduna af Birkely (Tsjalle 454 x Jasper 366). De klassieke Iduna bewees prima te kunnen stappen en draven. De jeugdige Hieke Fan ‘e Simmerdyk (Rommert 498 x Gjalt) was wat arm bespierd maar rees mooi in het front in draf.

Beste Stamboekmerries

Ook de merries voor graadverhoging lieten zich van hun beste kant zien. De zevenjarige Veerle PJ (Reinder 452 x Onne 376) had een IBOP van 74 punten, met een 7,5 voor stap en een 7 voor draf, op zak. Ook aan de hand was haar presentatie voldoende voor een Ster tweede premie. De juryleden hadden enige discussie over Ynskje fan de Koaipleats (Beart 411 x Leffert 306). De merrie stapte met lengte maar mocht meer soepelheid in draf laten zien. Haar correcte techniek leverde Ynskje alsnog een Ster tweede premie op. Brecht J. (Eibert 419 x Jesse 435) heeft een mooie voorhand en stapte actief en vlijtig. De 1.65 grote Brecht kreeg als laatste merrie een rood lint.

Klik hier voor de volledige uitslag.

Vorig artikelLivestream locatiekeuring Stal de Mersken – 4 juni
Volgend artikelAnderhalf miljoen kijkers zien Uniek fan ‘e Goëngamieden succesvol pleegmerrie worden