Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)

Ondanks deze coronatijd vliegt de week weer voorbij. Waarschijnlijk omdat ik inmiddels aan het aftellen ben voor de geboorte van ons veulen van Nanja. Nog tien dagen tot de uitgerekende datum, zo spannend. En tjonge, jonge…. wat is ze dik en rond, ze ziet er prachtig uit!! Het uier begint zich al goed te ontwikkelen. Iedere dag kijk ik naar haar uier, je weet maar nooit of er stiekem al wel een harsdrupje aan hangt…

11e en 12e veulen

Die kans is overigens niet zo heel groot. Zoals ik eerder al schreef heeft iedere merrie haar eigen draagtijd. Nanja is drachtig van Tymen 503, het wordt haar 12e veulen. Dus na zoveel veulens kan je aardig op haar “eigen” draagtijd aan, maar toch je weet maar nooit en kijk ik iedere dag (zie foto). Roza gaat ook goed! Zij moet nog iets langer, haar veulen van Jehannes 484 verwachten we 9 juni, het wordt haar 11e veulen (foto 2). Roza is totaal anders drachtig dan vorig jaar van Jobke. Toen konden we amper zien dat ze drachtig was en nu.. een hele dikke buik met een beetje oedeem (vocht) aan de onderkant van haar buik. Ik zei al tegen Hessel: ‘het wordt vast een merrieveulen, ze ziet er zo anders uit dan vorig jaar!’ Hessel keek mij aan en fronste zijn wenkbrauwen; ‘dat zou wat zijn als we aan de manier van dragen al kunnen zien of het een hengst- of een merrieveulen wordt. Dat heb ik in mijn hele 42-jarige carrière als dierenarts nog nooit gehoord.’ Stiekem geloof ik er wel in, we wachten af…

Consequent opvoeden belangrijk

Of het nou een hengst- of merrieveulen wordt, het belangrijkste is natuurlijk dat het gezond is en det zowel veulen als merrie goed gaat. Alhoewel een merrie natuurlijk wel heel leuk zou zijn om mee door te fokken in de toekomst. In ieder geval begint heel binnenkort het opvoeden van het veulen weer, zo leuk en belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat je in de toekomst echt veel voordelen van je paard hebt als deze als veulen consequent is opgevoed. Toen ik Jobke opzocht in de opfok -hij was toen bijna zeven maanden-, was hij het enige veulen die mensgericht was, totaal niet schuw. Ik had zoals altijd brokjes in mijn jaszak en hij was het enige veulen die uit mijn hand at zoals hij dat geleerd heeft.
Consequent zijn vanaf de geboorte is heel belangrijk. Het is heel verleidelijk om lekker met je veulen te knuffelen, maar pas op dat het veulen niet over je heen loopt. Binnen een paar weken is hij 100 kilo en heeft hij tanden. Als hij dan niet weet wat wel en niet mag, lig je voor je het weet op je rug als je er even niet op verdacht bent in het land! Ik probeer altijd met stem en houding duidelijk te maken als iets niet mag. Een corrigerende tik mag best maar wel direct nadat hij iets doet anders kan hij de link niet leggen waarom hij een tik krijgt. Geef ook nooit een tik op het hoofd hier kunnen paarden kopschuw van worden.

Klophengst?

Ook is het belangrijk om bij een hengstveulen te controleren of beide testikels zijn ingedaald. Dit kan ook nog na een paar maanden maar dan moeten ze echt zijn ingedaald. Als dit niet het geval is spreken we van een klophengst. Als het veulen ouder wordt en zich ontwikkelt als hengst kan dit problemen geven. Omdat de temperatuur in de buikholte hoger is dan in de balzak wordt er meer testosteron aangemaakt. Hierdoor zal de hengst door het teveel aan hormonen extreem hengstengedrag laten zien, zelfs gevaarlijk gedrag!! Daarnaast komt door de hogere temperatuur in de buik of lies de spermaproductie niet op gang, de hengst is dan geheel of gedeeltelijk onvruchtbaar.
Bij Jobke was dit gelukkig niet het geval! Beide testikels waren mooi ingedaald. Het was een mooi en gezond veulen die gek was op aandacht. Wij hebben geprobeerd hem zo goed mogelijk op te voeden, hij luisterde goed naar zijn naam. Als ik hem riep, reageerde hij altijd ( filmpje) en wist heel goed wat wel en niet mocht. Nu is het aan zijn verdere ontwikkeling en opleiding hoe hij het later gaat doen. De basis heeft hij in ieder geval bij ons meegekregen.

Spelen en corrigeren

Dit jaar verwachten we dus twee veulens. Dit is voor de veulens altijd beter, dan kunnen ze met elkaar spelen en elkaar corrigeren. Alhoewel ik het natuurlijk niet kan laten om af en toe even mee te doen met de bal. Ook komt Crista Merk weer langs om foto’s te maken van beide veulens als ze er zijn. Vorig jaar heeft zij foto’s gemaakt van onze paarden, echt zo prachtig!!! Wat een geweldige fotograaf is zij. Als ik weer naar die foto’s kijk kan ik helemaal niet meer wachten, maar zoals Hessel altijd zegt: ‘Es, geduld is een schone zaak.’ Weer zo’n wijze uitspraak, maar ik ben er al helemaal klaar voor…..

2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten

24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

Vorig artikelHessel 480 valt op tijdens derde dag Locatiekeuring 2020
Volgend artikelVolg live de locatiekeuring van 8 mei