Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video)

Wat was het een prachtige week. Iedere dag genieten we van onze mooie paarden maar de aandacht gaat nu voornamelijk uit naar onze Stermerrie Nanja met haar merrieveulen Nine. Wat een aanhankelijk, lief veulen en voor mij inmiddels Ster in de dop! Ondanks dat ze een week eerder is geboren dan gedacht, gaat het heel goed met haar. Ze begon heel snel te drinken dus heeft ze de biest, met onder andere de belangrijke antistoffen, mooi binnen gekregen. Nanja liep nog lekker in het land met Hiske toen Nine geboren werd, er waren immers totaal geen voortekenen…. Hiske vond de bevalling natuurlijk reuze interessant en kwam direct kijken. Hierdoor ging Nanja vrij snel staan om haar pasgeboren veulen te beschermen.

Zolang mogelijk liggen

Dit was wel een beetje jammer, als het even kan laten wij onze merrie zolang mogelijk liggen na de geboorte, tenzij ze abnormaal naperst dan moet ze zo snel mogelijk in de benen. We willen niet dat de baarmoeder achter het veulen aan komt. Tijdens het laten liggen van de merrie wordt nog bloed vanuit de krimpende baarmoeder via de nog intacte navelstreng naar het veulen gepompt. Hier wordt het veulen sterk van. Na enige tijd zal de merrie gaan staan, dan scheurt de navelstreng uit zichzelf vlak boven de veulenbuik af. Controleer hierbij wel op nabloeden en druk zonodig de nabloedende navel dicht. Maar gelukkig was dit bij Nine niet het geval en ging alles goed.

Nanja met koorts

Met Nanja ging het de volgende dag minder, ze had amper ruwvoer gegeten en oogde niet fit. En ja hoor: koorts, 39,5! Ik schrok zo, toch geen baarmoederonsteking of iets anders engs? Dat was gelukkig niet zo, het bleek een verkoudheidsvirus te zijn. Dit kan heel goed de reden zijn geweest dat Nine ineens geboren werd in de middag. Het adenovirus of reovirus kunnen toeslaan in een periode met koude noordenwind. De incubatieperiode is 2 tot 9 dagen dus dit zou heel goed kunnen. Op social media zag ik meer veulens die vorige week eerder en vrij plotseling geboren zijn. Mogelijk hadden deze merries ook het virus onder de leden, mocht je het vermoeden hebben, wil je me het dan laten weten? Dit kan belangrijke info zijn voor de toekomst. Met Nanja gaat het inmiddels na behandeling weer goed!

Opvoeden vanaf dag 1

Nine is maandagmiddag 11 mei 2020 omstreeks 16:50 uur geboren en dinsdagmorgen zijn we direct begonnen met opvoeden. Als eerste heeft Nine een halster om gekregen, wel een beetje te groot maar kleiner konden we niet vinden in de veulenkist van Hessel. Hessel zei dat het prima kon, maar na een paar dagen zat ik natuurlijk alweer in de auto naar Divoza voor een passend halster haha.
Nadat Nine het halster om heeft gekregen, heb ik haar begeleid aan het halstertouw naar de poetsplaats. Ik klip het halstertouw vast aan het halster en dan het touw achter haar billen langs weer terug naar het halster. Zo heeft ze een soort van ‘broek’ aan en leert ze voorwaarts te lopen. Ik ga voorop met het veulen en de merrie komt er achteraan. De eerste paar keer nemen we de merrie ook aan het touw mee, en na een paar dagen gaat de merrie los. Op deze manier is het veulen leidend en loopt niet los achter de moeder aan, je weet maar nooit, een ongeluk zit in een klein hoekje, want die kleintjes kunnen rare sprongen maken.
Op de poetsplaats doet Nine het super, we hebben haar direct vastgezet naast de merrie. Ze trok een paar keer en had toen al snel door dat de druk van het halster verdwijnt als je niet trekt. Nu staat ze inmiddels te sabbelen op de ketting. Hessel heeft haar helemaal onderzocht en alles is goed. De navel droogt mooi op, deze ontsmetten we de eerste dagen omdat ze in het land geboren is. Vervolgens hoefjes geven en uitkrabben. Ook dit snapt ze al en herhalen we iedere dag. Daarna laten we ze nog een tijd op de poetsplaats staan zodat ze ook leert om rustig te blijven staan.

Van de bak in het land

Ja en daarna is het feest, dan gaan ze naar buiten! De eerste paar dagen stonden ze in de bak zodat we ze goed in de gaten konden houden (de mest van Nine valt goed op in de zandbak voor controle). Maar nu gaan ze iedere dag het land in en dat is toch geweldig. Nine is een echt racemonstertje en maakt de meest gekke sprongen!! Maar ook in het land blijft ze aanhankelijk en komt bij mij om te knuffelen. Ook begint ze met gekke bekken te trekken net als Jobke vorig jaar, ik ga bijna denken dat het aan mijn ligt dat ze dat doen haha.
Het is intens genieten van dit mooie nieuwe leven! Nog drie weken dan hopen we dat Roza ook een gezond veulen krijgt. En wat zal het worden: een merrie- of een hengstveulen? Ik zeg nog steeds een merrieveulen omdat ze anders draagt dan vorig jaar met Jobke. Hessel zegt nog steeds ‘onzin’! Deze week stonden we tevreden naar Roza in het land te kijken, ik zag Hessel in gedachten verzonken: ‘straks krijg je ook nog gelijk met je merrieveulen, nou dan sta ik er mooi gekleurd op in je blog met mijn ‘onzin’!’ Ik moest zo lachen. We wachten af en gaan het zien en ondertussen intens genieten van al ons moois….

15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)

9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)

2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten

24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

Vorig artikelZiek van biest
Volgend artikelTwee nieuwe Kroonmerries na tweeweekse ABFP-test