Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video)

Alweer vrijdag, wat vliegt de week voorbij! Maar er gebeurt op het moment ook zoveel op stal en daarnaast begint, heel voorzichtig, het ‘gewone’ leven weer. Spannend allemaal. Laten we hopen dat het versoepelen van de coronamaatregelen steeds verder doorgezet kan worden zonder dat het virus weer oplaait..

Merriekaart met info

Op stal was het druk. Vorige week zagen we dat Nanja hengstig werd, ze liet het duidelijk zien. Zodra ze buiten kwam ging ze in de hoek staan waar ze de ruinen kon zien en de bekende hengstigheid-plasjes volgden steeds vaker op elkaar. De veulenhengstigheid is vaak een duidelijke, korte hengstigheid, vaak binnen 7 tot 12 dagen nadat de merrie haar veulen op de wereld heeft gezet. Wij insemineren onze merries altijd in deze eerste hengstigheid. Onze merries zijn al wat ouder en de kans dat ze niet in één keer drachtig worden, is dan groter. Dus vorige week is Hessel begonnen met het controleren van Nanja. Op de merriekaart stond dat Nanja vorig jaar geovuleerd heeft toen het ei 4,2 centimeter groot was. Dat is fijn om te weten, dan heb je enig idee wanneer ze het ei ‘loslaat’ vanuit de eierstok naar de baarmoeder. Hessel voelde op vrijdagmorgen een ei van dik 4 centimeter. De baarmoeder zag er op de scan mooi schoon uit, geen vocht alleen een paar hele kleine cystes maar niet noemenswaardig. Dit was het moment om de hengstenhouder te bellen!

Hengstenkeuze van vorig jaar

Vorig jaar hebben Hessel en ik al een hengstenkeuze gemaakt voor Nanja, op basis van de nakomelingen op de veulenkeuringen, de hengstenindex én het inteelt bereken programma op MIJNKFPS. Dus nu was het alleen een telefoontje naar de hengstenhouder om het sperma te bestellen van… Ulbrân 502! Hij is een prachtige jonge hengst van Age Okkema en Laura Zwart en gestationeerd op stal de Mersken. Ulbrân is vrij van het waterhoofd-, dwerg- en vosfactorgen. Nanja is drager van het dwerggen, dus is het belangrijk om daar op te letten. Hessel belde met Age en bestelde het sperma. Hessel -oud dierenarts- vroeg natuurlijk hoelang het sperma leeft in de merrie. Age zei: ‘zeker 5 dagen!’ Dat is belangrijk om te weten, want als de merrie op maandagmorgen nog niet geovuleerd had, moest ze opnieuw geïnsemineerd worden.

 

Sperma onder de microscoop

Vrijdagmiddag rond 16.00 uur is Nanja onder toeziend oog van haar veulen Nine geïnsemineerd met sperma van Ulbrân 502. Hessel vraagt altijd of de inseminator een klein beetje sperma in het buisje wil achterlaten zodat we het sperma zelf nog kunnen onderzoeken op levensduur. Het sperma van Ulbrân 502 is ongekend sterk voor een Friese hengst! Vandaag heeft Hessel het sperma voor de laatste keer onderzocht en er waren nog 15% levende, goed bewegende zaadcellen. Dus zes dagen nadat wij het sperma kregen, leeft het nog. Zondag heeft Hessel Nanja weer gecontroleerd en zoals verwacht was het ei weg! Nu maar hopen dat ze drachtig is. Op 10 juni gaan we haar scannen en dan weten we of Nanja drachtig is van Ulbrân 502 voor 2021.

Voorbeeldige Nine

En dan natuurlijk Nine NP fan de “Hesterhoeve”. Wat doet ze het goed en wat is ze lief en makkelijk. Afgelopen week hebben we haar en Nanja ontwormd, ook dit was totaal geen probleem. De eerste keer hebben we Nine op de poetsplaats vastgezet aan het touw met de paardenknoop. Toen dit goed ging kon ze gewoon aan de ketting vaststaan. Ze geeft inmiddels zelf hoefjes om haar hoefjes uit te krabben, nadat we dit iedere dag met haar oefenen. Vervolgens kijken we of haar navel mooi droog is en of ze geen natte billen heeft van mogelijke diarree. Gelukkig is dit allemaal goed. En daarna mogen ze naar buiten, dit is iedere dag weer een feest. Wat een energie en vrolijkheid! Rennen, drinken, slapen, knuffelen, met de bal spelen en dan het hele riedeltje weer opnieuw, wat een mensgericht veulen! En als we ze ’s avonds op stal zetten dan is het pas echt knuffeltijd, wat een schat.

Nog 11 dagen voor Roza

Naast het genieten van Nine zijn we natuurlijk ook nog druk met onze andere paarden. Op mijn ruin Wiebe heb ik afgelopen week heerlijk gereden. En Hessel die geniet intens van zijn paarden. Woensdagmiddag is zijn vaste menmiddag samen met vriend Geert. Samen gaan ze dan met de menwagen op pad. Gisteren was het prachtig weer en heb ik ook even een rondje meegereden op de marathonkar door de waterbak, prachtig! Eenmaal weer thuis genieten we dan nog even na met elkaar van de paarden, en dan gaat de aandacht nu voornamelijk uit naar onze Roza. Nog 11 dagen tot de uitgerekende datum. Zo spannend, laten we hopen dat het ook bij Roza allemaal goed gaat en dat Nine binnenkort een vriendje of een vriendinnetje heeft!!

22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

 

Vorig artikelVoorrijdagen aangewezen hengsten te volgen via de livestream
Volgend artikelDoe mee aan de KFPS beoordelingswedstrijd!!