Blog-Ester: over goed ruwvoer en Roza met harsdruppels (met video)

Foto: Maureen Cohen

Is het alweer vrijdag? Pfff wat vliegt de week voorbij, helemaal nu het allemaal spannend begint te worden nu onze Roza bijna moet veulenen. Vorige week zei Hessel tegen mij: ‘Es, ik denk dat ik samen met Henny (zijn vrouw) nog een even een weekendje weg ga, het wordt prachtig weer en het is Pinksteren dus kunnen we er mooi een lang weekend van maken.’ Ik zei: ‘jullie hebben helemaal gelijk, hier is alles rustig en Roza moet toch pas 9 juni veulenen.’ Hessel vertrok afgelopen vrijdag en Berber en ik zorgden dat alles doordraaide op stal. Zaterdag kwam Maureen Cohen met haar vriendin Mia onze kleine Nine NP fan de “Hesterhoeve” bewonderen. Maureen is fotografe dus ze waren nog niet binnen of ze lag al languit in het gras om foto’s van Nine te maken. Nine is inmiddels alweer drie weken oud en vindt alle aandacht prachtig. Het is echt een aanhankelijk, nieuwsgierig veulen en totaal niet bang. Dit komt natuurlijk omdat ik haar vanaf dag één al ‘plat’ geknuffeld heb.

Water en structuurrijk hooi

Nine ontwikkeld zich erg goed. Haar moeder Nanja geeft veel melk en je ziet haar elke dag groeien. Ook drinkt ze zelfs al water en eet ze hooi met die vier kleine tandjes die ze heeft! De kwaliteit van het hooi is van groot belang. Gisteren is net het eerste deel van onze wintervoorraad binnengekomen. Het is van prachtige kwaliteit, rijk aan structuur. Structuur is erg belangrijk voor paarden. Het zorgt voor een goede vertering, het voorkomt maagzweren en is bovendien heel erg belangrijk voor het gebit. Het kauwen op structuurrijk hooi of kuil geeft het paardengebit een juiste manier van slijtage en voorkomt daarmee scherpe randen op de kiezen.
Hessel in ik zijn door het weiland gelopen om het gras te beoordelen en er zeker van te zijn dat er geen Jacobskruiskruid aanwezig is, want dat is giftig voor paarden. Ons gras wordt in een paar dagen door de zon en wind gedroogd, totdat het bijna hooi is. Bijna, dus net niet helemaal. Het is dus voordroogkuil. Het voordeel hiervan is dat het nog een beetje vochtig is, dat is belangrijk voor de luchtwegen van de paarden. Kurkdroog hooi, hoe goed ook gewonnen, bevat altijd stof. Zeker 1 op de 7 paarden gaat hiervan hoesten. Voorwaarde bij voordroogkuil is dat het in plastic gewikkeld moet worden en daarmee kan je het buiten bewaren. Vorig jaar hebben wij het “Keurmerk Paard en Welzijn Paard +” gekregen. Het paardeneten is een belangrijk onderdeel van dit keurmerk, dus zijn we best wel een beetje trots op de kwaliteit van ons voer.

Van bal naar pet

Nine is een echt knuffelveulen, ze wil de hele dag wel spelen en verovert steeds meer harten. Mijn vriend Henk is inmiddels helemaal gek op haar en loopt mij inmiddels voorbij om eerst naar Nine te gaan als hij op stal komt. Nu ze wat sterker wordt, begint ze steeds meer met de bal te spelen, net zoals Jobke dat deed. Hij is trouwens deze week 1 jaar geworden. Inmiddels heeft Nine ook Henk zijn pet ontdekt. Eerst vond ze Henk maar eng toen die ineens een pet droeg. Hij deed hem dus maar even af en legde hem op de voerpallet. Nine snuffelde er heel voorzichtig aan en ja hoor, daar ging ze met de pet. Nu kan je niet meer bukken in het land met een pet op of Nine gaat ermee vandoor.

Vijf dagen met harsdruppels

Om terug te komen waar ik mijn blog mee begon, Hessel een lang weekendje weg… Maandagmorgen had ik in alle vroegte al een lange buitenrit gemaakt met Wiebe en Berber met Co. Eenmaal terug op stal keek ik nog even bij Roza die zo langzamerhand op knappen staat. Niks aan de hand. Een paar uur later kwam Henk. Omdat het prachtig weer was zouden we even gaan lunchen in het dorp. Ik dacht ik kijk nog even bij Roza. Oh, nee…! Zie ik dit nou goed? Kleine harsdrupjes aan de spenen. Heel klein, maar toch! Niet weer, dacht ik nog. Hessel is er niet en straks komt het veulen. Dan ben ik er weer alleen mee, net als toen Nine plotseling geboren werd. Es, denk aan wat Hessel altijd zegt: ‘alleen kalmte kan ons redden’. Dus Roza apart gezet en Hessel gebeld, die natuurlijk direct terug kwam. Inmiddels is het donderdag en heeft Roza nog steeds kleine harsdrupjes aan de spenen, maar nog steeds geen veulen. We wachten weer af. Eén ding is in ieder geval zeker. Heel lang gaat het niet meer duren voordat die kleine er is!

29 mei
Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video) 
22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

 

Vorig artikelBeoordelingen van de ABFP-test woensdag 3 juni via livestream te volgen
Volgend artikelLivestream locatiekeuring Stal de Mersken